Kryovulkán na Titanu? Možná

Autor: Mgr. Tomáš Petrásek

Původně vyšlo na Vzdalenesvety.cz

Ti z vás, kteří alespoň nahlédli do Vzdálených světů II, jistě tuší, jak je to s kryovulkány na Titanu. Většina vědců si myslí, že by tam nejaké být měly, protože bez vulkanické činnosti lze jen těžko vysvětlit přítomnost metanu v atmosféře (a mořích a jezerech). Nemalé úsilí se proto vynakládá na jejich hledání, výsledky ovšem prozatím budí spíš rozpaky než nadšení. První kandidáti na sopky chrlící metan, čpavek a ledovou tříšť (Ganesa Macula, Tortola Facula) po bližším přezkoumání zcela propadli. Skeptičtější geology to vedlo k přesvědčení, že „Titan je mrtev“, a žádná geologická aktivita tam neprobíhá.

Saturnův měsíc Titan. Na jeho povrchu jsme možná objevili kryovulkán. Zdroj: NASA.

Saturnův měsíc Titan. Na jeho povrchu jsme možná objevili kryovulkán. Zdroj: NASA.

Ke dosavadním vulkanickým kandidátům právě přibyl další: Sotra Facula. Bohužel, žádná podobná senzace, jakou byly gejzíry na Enceladu, není na pořadu dne, přesto se dá říci, že jde o jednu z těch zajímavějších struktur, jaké jsme na Titanu objevili. A to není málo.

Sotra Facula je jednou z jasných skvrn v tmavém dunovém poli oblasti Aztlan. To samo o sobě nám ovšem mnoho neříká, jen to, že jde o výchoz ledové „skály“ v moři uhlovodíkového písku. Některé rysy ale ukazují, že Sotra je něco víc. V srdci této „skvrny“ leží 1500 m hluboká prohlubeň, obklopená více než 1 km vysokými horami. Tento útvar měří asi 60 km, a dalších 180 km severním směrem od něj se rozkládá něco, co nápadně připomíná lávové proudy postupně se ztrácející v písku.

Mapa oblasti Sotra Facula na Titanu. Zdroj: NASA.

Mapa oblasti Sotra Facula na Titanu. Zdroj: NASA.

Výřez z mapy Titanu ukazuje poměrně nenápadnou světlejší skvrnu Sotry, ale také spoustu dalších pozoruhodných útvarů. Zakresleny jsou impaktní krátery Menrva, Ksa a Sinlap a potenciální kryovulkanické oblasti Omacatl (nahoře) a Hotei (vlevo dole).

Na poměrně rovinatém Titanu vyvstává dramatická topografie Sotry o to výrazněji. Jde o sopku s hlubokým jícnem kaldery či kráteru uprostřed? To bohužel zatím nevíme. Zajímavé je, že není zcela ojedinělá: 450 km severně leží další tisícová hora obklopená jakýmisi proudy.

Sotra byla snímána jak infračerveným zobrazovacím spektrometrem a kamerou ISS, tak radarem. Právě dva překrývající se radarové snímky z různých úhlů poskytly informace o reliéfu (viz počítačem vytvořený pohled zcela nahoře – zelená oblast v popředí je interpretována jako pole ztuhlé kryolávy).

„Při pohledu na naši novou 3d mapu Sotra Facula nás upoutá podobnost s vulkány jako je italská Etna, islandská Laki a některé menší sopečné kužely poblíž mého domova ve Flagstaffu,“ komentoval objev Randolph Kirk z radarového týmu, který vytvořil trojrozměrnou mapu terénu.

Podobnost, které může, ale nemusí něco znamenat. Je nepravděpodobné, že bychom v nejbližší době získali definitivní jistotu, zda Sotra skutečně je kryovulkánem. I když – kdo ví? Na Titanu je, zdá se, možné téměř všechno.

Zdroj

Video ilustrující 3D model oblasti Sotra Facula
Kirk, R. L. – Howington-Kraus, E. – Barnes, J. W. – Hayes, A. G. – Lopes, R. M. – Lorenz, R. D. – Lunine, J. I. – Mitchell, K. L. – Stofan, E. R. – Wall, S. D.: La Sotra y las otras: Topographic evidence for (and against) cryovolcanism on Titan. American Geophysical Union, Fall Meeting 2010, abstract #P22A-03.
Cassini Spots Potential Ice Volcano on Saturn Moon, Cassini News Release
Ice Volcano Found on Saturn Moon Titan, Space.com
String of Peaks Found on Titan Could be Cryovolcanoes, Universe Today

Comments are closed.