Nový návod na pozorování Jupiteru

Damian Peach, známý fotograf objektů sluneční soustavy, především planety Jupiter, uveřejnil osmistránkový Návod na pozorování Jupiteru pro rok 2011 (PDF 614 kB, anglicky) na základě dosavadních zkušeností — zejména zkušeností z posledního roku — a s ohledem na rok 2011.

Jupiter se nachází na vzestupné části ekliptiky. Podmínky jeho viditelnosti se na severní polokouli rok od roku zlepšují. Na podzim minulého roku v důsledku anomálie – dočasně zmizel tmavý Jižní rovníkový pruh (pás) – Jupiter v době opozice a největšího přiblížení k Zemi pravděpodobně překročil jasnost —3 mag.

 

Planety jsou díky své velké jasnosti a možnosti pozorovat detaily na jejich povrchu už poměrně malými dalekohledy populárními objekty mezi začínajícími astronomy-amatéry. A přestože mezi těmi pokročilejšími je rozšířený skeptický postoj k pozorování planet, mohou amatéři i dnes přispět k planetárnímu výzkum (viz článek Příspěvek amatérských pozorování ke studiu bouří na Saturnu).

V Československu vyšel návod Zdeňka Pokorného a Pavla Příhody Pozorujeme planety (PDF, 7,4 MB) Praha 1986, který je nejmodernější ucelenou českou knižní publikací věnovanou pozorování planet. S nástupem digitální techniky se změnily podmínky. Fotografie získala stejné možnosti jako vizuální pozorovatel, a dokonce jej překonala.

Na internetu lze najít například tyto české (slovenské) návody na pozorování planet a volbu vhodné techniky:

ZMEK, William: Pozorování planet: refraktor versus reflektor (soubor PDF, 1,6 MB), přel. Jan Veselý, in Přednášky ASHK č. 3.

KOCOUR, Vladimír: Přednáška o Jupiteru (předneseno 4. 7. 1998 na 89. setkání ASHK, zápis zhruba hodinové přednášky pro Astronomickou společnost v Hradci Králové, souhrn do té doby známých poznatků dostupných převážně z české literatury, 1998.

ŠMÍD, Libor: Využití videokamery v astronomii (fotografie zákrytů hvězd Měsícem a planet), 2001.

ŘEHOŘ, Zdeněk: Fotografování planet I. (soubor FoceniPlanet.zip (.ppt), 508 kB), Přístrojová a optická sekce ČAS, 2006.

ŘEHOŘ, Zdeněk: Fotografování planet II. (soubor FoceniPlanet2.zip (.ppt), 2,9 MB), Přístrojová a optická sekce ČAS, 2006.

VAŇÚR, Roman: Spracovanie planét – ako to robím ja, 2009.

GRACIAS, Jiří: Astrofotografie chudého, návody na fotografování kosmických objektů (také planet) nejlevnějšími – ale dnešními – prostředky, 2010.

Comments are closed.