Pravděpodobný impakt na Měsíc

Měsíc krátce po úplňku. Zdroj: Wikipedie.

V nedávném článku pana Karla Halíře z Hvězdárny v Rokycanech jsme uvedli, že Měsíc je sice astronomy všeobecně považován za mrtvé těleso, ale není to těleso zcela neměnné. Převážná většina jeho povrchu byla utvářena v období velkého bombardování v počátečních stádiích vývoje sluneční soustavy.

Moderní technika je schopna zachytit sporadické události na Měsíci, jako jsou dopady meteoroidů na povrch Měsíce. Když se meteoroid střetne se Zemí, zpravidla zanikne v její atmosféře, a my, jsme-li na vhodném místě povrchu Země, vidíme úkaz, kterému říkáme meteor. Na Měsíci však není žádná atmosféra schopná dopadající tělesa zadržet, a tak meteoroid dopadne na měsíční povrch.

Jednu takovou událost zaznamenal 11. února 2011 ve 20 h 36 min Stefano Sposetti na Gnosca Observatory ve Švýcarsku. Podrobnosti najdete v původním článku: Probable Impact on the Moon, Selenography Today, 11. 2. 2011.

2 comments to Pravděpodobný impakt na Měsíc

  • Mikullas

    Dobrý deň,
    nemolo by to mať súvis s predchádzajúcim článkom o zábleskoch na mesiaci? Teda, že by mohol byť tento impakt v skutočnosti „výbuch“ tlakových kapslí plynu zo spodných vrstiev alebo naopak, v predchádzajúcom článku spomínané záblesky by boli v skutočnosti impakty.

  • Dobrý den,

    mezi „výbuchem“ tlakové kapsle a impaktem je zásadní rozdíl v energii. Impakt způsobí vznik vysoké teploty v místě dopadu. Proto pozorujeme záblesk. „Výbuch“ tlakové kapsle způsobí mnohem menší ohřev materiálu, vpodstatě zanedbatelný, navíc je doprovázený rozpínáním plynu, tedy poklesem teploty (a tlaku).