Další jasná kometa na záříjové a říjnové obloze

Observatoř na Skalnatém plese, na které v roce 1948 učinili Mrkos a Pajdušáková nezávislý objev komety. Zdroj: Wikipedie.

K dobře pozorovatelné a jasné kometě 2009 P1 (Garradd) přibude koncem září další jasná kometa. Bude vidět na ranní obloze v souhvězdí Lva. Touto kometou je 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Kometu jako první spatřil dne 3. prosince 1948 Minoru Honda. Pojmenována je také po dalších dvou nezávislých objevitelích, kterými jsou: Antonín Mrkos a Ľudmila Pajdušáková, kteří ji pozorovali 6. a 7. prosince 1948 na observatoři na Skalnatém plese na Slovensku.

Kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková je krátkoperiodická kometa s oběžnou dobou 5,26 roku a s periheliovou vzdáleností 0,53 AU, která se v apheliu přibližuje ke dráze Jupiteru. Častá přiblížení k Jupiteru sice modifikují její dráhu, ale ne podstatně. Při většině návratů komety ke Slunci jsou její pozorovací podmínky nepříznivé: kometa je úhlově blízko Slunce, navíc její jádro má průměr jen kolem 1 km.

Letošní návrat je mimořádně příznivý, avšak spíše pro pozorovatele na jižní polokouli nebo v rovníkových oblastech. Kometa je v tuto dobu pozorovatelná na jižní obloze. K Zemi se nejvíce přiblížila 15. srpna a to na 9 miliónů kilometrů. Periheliem projde 28. září 2011. Na naší severní obloze (zeměpisná šířka +50°) se stane pozorovatelnou krátce před průchodem periheliem. Dne 20. září bude na konci astronomického soumraku ráno asi 5° nad obzorem a bude mít očekávanou jasnost 7,3 mag. 22. září projde 5° jižně od hvězdy Regulus. Její ranní viditelnost se bude postupně prodlužovat. 30. září to bude již 9°. Současně s tím však bude klesat i její jasnost. 9. října se kometa vzdálí na 1 AU od Slunce a její jasnost klesne na 8,7 mag. 15. října bude mít jasnost jen 9,7 mag, 31. října 12,7 mag. Po celou dobu viditelnosti se bude pohybovat k východu, jižní částí souhvězdí Lva směrem k hranici s Pannou.

Vliv na vzhled komet má sluneční aktivita. Ta je po dlouhém období minima opět vyšší, a tak se očekává, že v menší vzdálenosti od Slunce se malé jádro probudí k větší aktivitě, a kometa bude mít kondenzované jádro. Taková předpověď je však u komety vždy poměrně nejistá.

Větší vliv na pozorovatelnost komety bude mít Měsíc, který je 27. září v novu, 4. října v první čtvrti nízko na večerní obloze a 12. října v úplňku. Poté se Měsíc začne přesouvat na ranní oblohu a rušit pozorování komety.

Kometa byla v roce 1948 objevena binarem 25×100. Tento přístroj je vhodný k jejímu pozorování i při letošním návratu. Samozřejmě větším dalekohledem při vhodném zvětšení uvidíme kometu také; zejména ke konci října, až bude kometa slabší a přiblíží se k ní Měsíc, to může být výhoda. Důležitá je však také dobrá průzračnost oblohy v ranních hodinách nad východem.

Hledací mapku pro kometu najdete na http://cometchasing.skyhound.com.

 

Zdroj:

Na obloze uvidíme „československou“ kometu, Kommet.cz, 6. 9. 2011
Elements and Ephemeris for 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova, IAU Minor Planet Center

Comments are closed.