Nový kráter na Saturnově měsíci Titan

Teprve osmý známý kráter na Saturnově měsíci Titan radarově zobrazený 21. června 2011 sondou Cassini. Kráter má průměr 40 km. Zdroj: NASA.

Impaktní krátery jsou na Titanu vzácností. Donedávna jich bylo známo pouze sedm. 21. června 2011 objevila sonda Cassini přístrojem Titan Radar Mapper osmý kráter. Tento nový kráter má průměr 40 km a je obklopený materiálem vyvrženým při impaktu až do vzdálenosti 15 až 20 km od okraje kráteru. vyvržený materiál se na radaru jeví jako světlý. Materiál vyvržený při impaktu je dobře zachovaný, vnitřní svah okraje kráteru je příkrý, kráter se tak podobá dvěma geologicky nejmladším kráterům známým na Titanu: kráter Sinlap, objevený radarem v únoru 2005 (článek Impact Crater with Ejecta Blanket), a kráter Ksa, objevený v září 2006 (článek Crater Studies on Titan) a zpozorovaný znovu při posledním přiblížení sondy k Titanu. Jeden rozdíl spočívá v tom, že Sinlap a nový kráter se jeví jako ploché, bez detailů, ale Ksa má jasný centrální vrchol.

Duny viditelné jako tmavé linie na levé části snímku byly navršeny směrem ke kráteru větry na povrhcu Titanu. Tyto duny jen lehce zasahují do vyvrženého materiálu, v porovnání s dunami u kráteru Ksa, které na západní straně překryly více než třetinu vyvrženého materiálu.

Zatímco povrch ostatních Saturnových měsíců je pokrytý spoustou impaktních kráterů, na Titanu jich je velmi málo. Jedním z důvodů je hustá atmosféra, ve které se menší meteoroidy vypaří třením ještě dříve, než dopadnou na povrch. Krátery, které přesto vzniknou, se obvykle buď těžko rozpoznávají nebo už zanikly, protože je zničila eroze (větrem unášený písek), možná ledový vulkanismus. Střed tohoto obrázku, pořízeného radarem se syntetickou aperturou (SAR), leží 12° severní šířky a 45° západní délky na Titanu a zaujímá plochu 242 km na výšku a 257 km na šířku. Jeho rozlišení je kolem 350 metrů na pixel. Sever je nahoře. Snímek je osvětlený zespodu. Úhel dopadu nasvětlujících paprsků je od 15 do 25°.

Další informace o misi Cassini-Huygens najdete na http://saturn.jpl.nasa.gov/.

Obrázek v plném rozlišení: PIA14744, zdroj: NASA/JPL-Caltech.

Zdroj:

Photo: New Crater on Titan, Saturn Today, 1. 9. 2011

Comments are closed.