Obloha v říjnu 2011

Podzim – posun o jednu hodinu zpět. Zdroj: Wikipedie.

V říjnu je obvykle v plném proudu podzim. I v letošním roce tomu nebude jinak, ačkoli zpočátku bude, alespoň podle předpovědi, počasí ještě poměrně teplé. Kratší dny a chladná rána ale nenechávají nikoho na pochybách, že už není léto. 1. října vychází Slunce v 6 h 52 min SELČ a zapadá v 18 h 31 min SELČ. Den trvá 11 h 39 min. Na konci měsíce, 31. října vychází Slunce v 6 h 36 min SEČ a zapadá v 16 h 34 min SEČ. Den trvá už jen 9 h 58 min. V noci ze soboty 29. 10. na neděli 30. 10. ve 3 h SELČ nastává „umělý astronomický úkaz“ – změna občanského času. Od letního středoevropského času se přechází ke středoevropskému. Ručičky hodinek se posunou o 1 h zpět.

Souhvězdí

Večer můžeme ještě spatřit zapadající letní souhvězdí Pastýře s jasnou hvězdou Arkturus, Herkula, Hada a Hadonoše. Výše nad obzorem uvidíme letní trojúhelník jasných hvězd Vega (souhvězdí Lyry), Deneb (souhvězdí Labutě) a Altair (souhvězdí Orla). V nadhlavníku svítí souhvězdí Draka a Kefea. Nízko na severozápadě je vidět Velký vůz. Ve východní polovině oblohy uvidíme podzimní souhvězdí, především rozlehlé souhvězdí Pegas a Andromeda, dále pak Cassiopeia a vlevo od nich Perseus. Jižně od Pegase se nachází souhvězdí Vodnáře a jihovýchodně souhvězdí Ryb, která jsou tvořená slabšími hvězdami.

Podzimní souhvězdí stoupají stále výše a kolem půlnoci vrcholí. Mezitím na východě stoupají zimní souhvězdí: Býk s jasnou hvězdou Aldebaran, Vozka s jasnou Capellou, dále na východě Orion a severně od něj Blíženci. Velký vůz je kolem půlnoci nízko nad severním obzorem.

Ve druhé polovině noci vyjde také hvězda Sirius ze souhvězdí Velkého psa a dále na severu souhvězdí Raka. Na severovýchodě opět stoupá nad obzor Velký vůz.

Měsíc

Na začátku října se Měsíc nachází nízko na večerní obloze a dorůstá. 4. října je v první čtvrti, stále nízko na večerní obloze. Postupně se jeho večerní viditelnost prodlužuje a 12. října, kdy se dostává do úplňku, je viditelný celou noc. V této době také roste jeho deklinace a prodlužuje se denní dráha. V následujícím období se stává výrazným objektem ranní oblohy (vychází pozdě večer). 20. října je v poslední čtvrti a 26. října v novu. V posledních dnech října se jen velmi pomalu začne objevovat na večerní obloze.

Planety

Z planet je nejlépe pozorovatelný Jupiter, který je 29. října v opozici se Sluncem, a je vidět celou noc. Jupiter se nejvíce přiblíží k Zemi 28. října a to na 3,9698 AU a dosáhne úhlového průměru 49,6″. Další jasnou planetou je Mars v souhvězdí Raka vysoko na ranní obloze. V prvních dnech října se pohybuje blízko otevřené hvězdokupy M 44 (Jesličky). 19. října přechází Mars do souhvězdí Lva. Mars je stále daleko od Země a teprve v listopadu se přiblíží na méně než 1,5 AU. Uran, který byl 26. září v opozici se Sluncem je možné spatřit triedrem v souhvězdí Ryb. Neptun v souhvězdí Vondáře je viditelný na večerní obloze větším triedrem. V noci ze 7. na 8. říjen dojde k přiblížení Měsíce k Neptunu, konjunkce však nastane až pod obzorem po západu obou těles.

Komety

Na večerní obloze v souhvězdí Herkula se nachází kometa C/2009 P1 (Garradd) pozorovatelná v triedru (jasnost kolem 7 mag). Nízko na ranní obloze krátce před východem Slunce je možné pozorovat kometu 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková v souhvězdí Lva. Jasnost komety, která je zpočátku rovněž kolem 7 mag, v průběhu října klesá a zároveň se kometa úhlově přibližuje ke Slunci. V průběhu října se přesouvá do Panny a koncem měsíce přestává být nepozorovatelná.

Kromě těchto relativně jasných komet se na obloze nachází také několik komet slabších: v souhvězdí Ryb je to kometa 78P/Gehrels o jasnosti 12 mag a průměru komy 2′. Na ranní obloze nad severovýchodem je pozorovatelná kometa C/2010 G2 (Hill) o jasnosti 11 mag a průměru komy 7′. Na začátku října se nachází v souhvězdí Rysa, 20. října přechází do Vozky. Na severní obloze v souhvězdí Cassiopei se nachází slabá kometa C/2010 S1 (LINEAR). Její jasnost je 13,5 mag a úhlový průměr komy necelá 1′. K pozorování komety je vhodný nejméně 30cm dalekohled.

Přehled všech pozorovatelných komet i s jejich hledacími mapkami najdete na http://cometchasing.skyhound.com.

Meteorické roje

8. října nastane maximum meteorického roje Drakonid. Po mnoha letech se očekává větší aktivita roje. Radiant se nachází v hlavě souhvězdí Draka. Je-li předpověď správná, uvidíme 8. října kolem 22 h SELČ až několik desítek meteorů za minutu, což je srovnatelné s Perseidami. Pozorování ovšem bude rušeno dorůstajícím Měsícem.

Zdroj:

Astronomická ročenka 2011, vydává SÚH Hurbanovo

Zajímavé odkazy:

Letní čas – Wikipedia

Comments are closed.