Obloha v listopadu 2011

Noční obloha 15. listopadu ve 22 h SEČ. Zdroj: Stellarium.

Listopad je podzimní měsíc a zárovň měsíc s dlouhodobě nejpesimističtější předpovědí, co se týče podmínek k pozorování oblohy, a to zejména z důvodu počasí.

Souhvězdí

Večer můžeme ještě spatřit zapadající letní trojúhelník – trojici jasných hvězd Vega (souhvězdí Lyry), Deneb (souhvězdí Labutě) a Altair (souhvězdí Orla). V nadhlavníku svítí souhvězdí Draka a Kefea. Nízko na severozápadě je vidět Velký vůz. Ve východní polovině oblohy uvidíme podzimní souhvězdí, především rozlehlé souhvězdí Pegas a Andromeda, dále pak Cassiopeia a vlevo od nich Perseus. Jižně od Pegase se nachází souhvězdí Vodnáře a jihovýchodně souhvězdí Ryb, která jsou tvořená slabšími hvězdami.

Podzimní souhvězdí stoupají stále výše a před půlnocí vrcholí. Mezitím na východě stoupají zimní souhvězdí: Býk s jasnou hvězdou Aldebaran, Vozka s jasnou Capellou, dále na východě Orion, Velký pes, Jednorožec a Malý pes a severně od něj Blíženci. Velký vůz je kolem půlnoci nízko nad severním obzorem.

Ve druhé polovině noci vyjde také hvězda Sirius ze souhvězdí Velkého psa a dále na severu souhvězdí Raka. Na severovýchodě opět stoupá nad obzor Velký vůz. Zimní souhvězdí dominují ve druhé polovině noci listopadové obloze. Na východě se postupně objevují jarní souhvězdí: Lev, Vlasy Bereniky. K ránu vyjde na jihovýchodě Spika, nejjasnější hvězda souhvězdí Panny a na severovýchodě Arkturus, nejjasnější hvězda souhvězdí Pastýře.

Měsíc

Na začátku listopadu se Měsíc nachází nízko na večerní obloze a dorůstá. 2. listopadu je v první čtvrti, stále nízko na večerní obloze. Postupně se jeho večerní viditelnost prodlužuje a 10. listopadu, kdy se dostává do úplňku, je viditelný celou noc. V následujícím období se stává výrazným objektem ranní oblohy (vychází pozdě večer). V této době také roste jeho deklinace, prodlužuje se denní dráha a roste výška nad obzorem. 18. listopadu je v poslední čtvrti. 25. listopadu je Měsíc v novu. V posledních dnech listopadu se objeví nízko na večerní obloze jako dorůstající srpek. První čtvrti dosáhne 2. prosince.

Planety

Z planet je nejlépe pozorovatelný Jupiter, který je vidět celou noc, protože 29. října nastala jeho opozice se Sluncem. Další jasnou planetou je Mars v souhvězdí Lva vysoko obloze, pozorovatelný ve druhé polovině noci. Mars se přibližuje k Zemi a spěje do opozice se Sluncem, která nastane 3. března 2012. Uran je možné spatřit triedrem v souhvězdí Ryb na večerní obloze. Neptun v souhvězdí Vondáře je viditelný na večerní obloze větším triedrem. V listopadu se bude Merkur nacházet ve východní elongaci (největší elongace 14. listopadu v 9 h 30 min), avšak podmínky jeho viditelnosti budou nepříznivé; Merkur je nízko nad jihozápadním obzorem a zapadá necelou hodinu po Slunci.

9. listopadu ve 19 h 42 min nastane konjunkce Jupiteru s Měsícem (Jupiter 7° jižně).

Komety

Večer krátce po západu Slunce za dobrých pozorovacích podmínek lze spatřit kometu C/2009 P1 (Garradd) souhvězdí Herkula. Kometa je pozorovatelná v triedru (jasnost kolem 7,3 mag).

Další pozorovatelné komety jsou mnohem slabší: v souhvězdí Ryb je to kometa 78P/Gehrels o jasnosti 11,5 mag a průměru komy 2′. Na ranní obloze nad severovýchodem je pozorovatelná kometa C/2010 G2 (Hill) o jasnosti 11 mag a průměru komy 7′. Na začátku listopadu se nachází v souhvězdí Vozky, 23. listopadu přechází do Býka. Na severní obloze v souhvězdí Cassiopei se nachází slabá kometa C/2010 S1 (LINEAR). Její jasnost je 13,5 mag a úhlový průměr komy necelá 1′. K pozorování komety je vhodný nejméně 30cm dalekohled.

Přehled všech pozorovatelných komet i s jejich hledacími mapkami najdete na http://cometchasing.skyhound.com.

Zdroj:

Astronomická ročenka 2011, vydává SÚH Hurbanovo

Comments are closed.