Detekce impaktů na Jupiter ve videozáznamech astronomů-amatérů

Jupiter 3. června 2010 ve 20:31:36 UTC. Bílý bod poblíž pravého okraje Jupiteru je dopadající meteoroid. Foto: Anthony Wesley.

Jupiter 3. června 2010 ve 20:31:36 UTC. Bílý bod poblíž pravého okraje Jupiteru je dopadající meteoroid. Foto: Anthony Wesley.

Jupiter je nejen největší, ale také jedna z nejsledovanějších planet sluneční soustavy. Astronomové-amatéři z celého vyspělého světa používají k pozorování Jupiteru videozáznam. Je to velmi efektivní prostředek. Atmosférický neklid, tzv. „seeing“, lidově „chvění vzduchu“ způsobuje, že obraz planety je neklidný, rušený atmosférou, a je ostrý je v určitých okamžicích. Videozáznam umožňuje v těchto okamžicích zachytit najednou celý obraz planety. Tyto snímky lze posléze najít a vybrat, případně jich větší počet složit a zprůměrovat, čímž vznikne ostřejší snímek planety, s podrobnějšími detaily. V posledních letech se ukázalo, že amatéři jsou takto schopni zachytit i impakty meteoroidů nebo malých planetek na Jupiter. 3. června 2010 se takto podařilo zachytit impakt nezávisle na sobě Anthony Wesleymu v Austrálii a Christopheru Goovi Filipínách. Bylo to poprvé v historii, co byli astronomové přímými svědky dopadu meteoroidu na Jupiter – a to díky amatérům.

Záznamy impaktů a toho, co impakty způsobí v atmosféře Jupiteru, jsou zajímavým pozorovacím materiálem umožňujícím lépe studovat hustou atmosféru této velké planety. Impakt z července 2009 se nepodařilo zaznamenat přímo, objevena byla až černá skvrna v atmosféře, která se přibližně za jeden měsíc rozplynula. Skvrnu objevil 23. července 2009 australský astronom-amatér Anthony Wesley, tentýž člověk, který se o rok později podílel na objevu impaktu z 3. června 2010. Impakt z 3. června 2010 nezpůsobil v rozporu s očekáváním žádnou skvrnu v atmosféře Jupiteru.

Obrázek z videozáznamu Jupiteru potvrzujícího impakt 3. června 2010. Foto: Christopher Go, Filipíny.

Obrázek z videozáznamu Jupiteru potvrzujícího impakt 3. června 2010. Foto: Christopher Go, Filipíny.

Tým astronomů v čele s Ricardem Huesem (Grupo de Ciencias Planetarias, Španělsko) zahájili v říjnu 2012 projekt zaměřený na detekci impaktů na Jupiter ve videozáznamech astronomů-amatérů (http://www.pvol.ehu.es/software/).

Na vývoji jednoho ze dvou softwarových nástrojů, programu DeTeCt (dříve „dtc“) se podílel francouzský astronom Marc Delcroix, který je jedním z koordinátorů projektu. Program obsahuje tyto funkce:
— dávkový skript zahajující detekci ve všech souborech zvoleného adresáře (a/nebo podadresářů) na jedno kliknutí
— datové informace v logovacím souboru pro usnadnění použití v projektu vyhodnocování frekvence impaktů a snadné použití v programu Winjupos (pro měření/derotaci, atd.)
— anglický a francouzský podrobný tutoriál
— podpora formátu FITs

Nyní lze s touto verzí snadno analyzovat všechna planetární videa pro hledání impaktů a díky zápisu výsledků do logovacího souboru snadno sdílet výsledky hledání. Astronomové-amatéři se tak mohou zapojit do programu vyhodnocování frekvence impaktů na Jupiter.

Software a tutoriál jsou na adrese: http://www.astrosurf.com/planetessaf/doc/dtc_tutorial_web.htm.

S jakýmikoli otázkami se můžete obrátit na Marka Delcroixe.

 

Zdroj

E-mailová koference ALPO-Jupiter

Comments are closed.