Pozemský pozorovatel vyfotografoval kosmonauta na oběžné dráze

Kosmonaut Stephen Bowen (ve žlutém obdélníčku) byl vyfotografován ze Země během svého výstupu do kosmu 2. března 2011.
Foto: Ralf Vandebergh.

Fotografie už v astronomii dávno zdomácněla. Také amatéři se dnes věnují astrofotografii. S rozvojem digitální fotografie jednak přibývá lidí věnujících se astrofotografii, jednak se zlepšují jejich možnosti. Kromě kosmických objektů se fotografují také umělé družice Země. Mnoho družic se pohybuje po nízkých drahách, jen asi 300 km nad zemským povrchem. Při největším přiblížení je tak možné zachytit fotografií značné podrobnosti. Málokdy se však stává, aby se amatérskou technikou ze Země podařilo vyfotografovat kosmonauta při výstupu do kosmu.

Autorem výše uvedeného snímku je Ralf Vandebergh z Nizozemí, který zachytil kosmonauta Steva Bowena při práci na konci Canadarm 2 na mezinárodní kosmické stanici ISS (podrobnosti na této stránce). Použil přitom 25-cm dalekohled doplněný videokamerou. Před 2 lety,9. března 2009 vyfotografoval kosmonauta Joe Acabu, rovněž při výstupu z ISS. Snímek se stal Astronomickým snímkem dne. Vandebergh je také autorem snímku ISS a Dexter. Dexter je manipulátor pro zvláštní účely.

Jiný astronom-amatér, Martin Lewis z Velké Británie rovněž vyfotografoval výstup kosmonauta do kosmu.

Fotografování družic při velkém rozlišení ztěžuje jejich rychlý pohyb po obloze, který je nutno přesně kompenzovat otáčením dalekohledu za družicí. Řešení tohoto úkolu popisuje francouzský astronom-amatér Thierry Legault v článku Satellites Tracking Adaptation of a Takahashi EM 400. Dalším nepříznivým faktorem je také neklid ovzduší („seeing“). Zdaleka ne vždy se podaří natočit tak dokonalý videozáznam jako ten, který pořídil Thierry Legault 28. února [2].

Zdroj:

[1] ATKINSON, Nancy: Ground-Based Observations Capture Spacewalking Astronaut in Action, Universe Today, 4. 3. 2011
[2] LEGAULT, Thierry: MISSION STS-133 (DISCOVERY), 28. 2. 2011 (mimořádně zdařilý videozáznam prolétající družice ve vysokém rozlišení)

Špičková amatérská technika k fotografování družic

[3] LEGAULT, Thierry: SATELLITES TRACKING ADAPTATION OF A TAKAHASHI EM400

1 comment to Pozemský pozorovatel vyfotografoval kosmonauta na oběžné dráze

  • A.S.Pergill

    Ono to tak trochu navozuje opačný problém: Když tohle nafotil amatér skrze atmosféru, která se mu nejvíc chvěje těsně nad přístrojem, tak co asi dokáží vyfotit zařízení jednak profesionální a jednak fotící směrem opačným, tudíž podstatně méně ovlivněná atmosférou.