Obloha v srpnu 2011

Koncem srpna bude příležitost spatřit úzký srpeček Měsíce ráno před východem Slunce. Ilustrační obrázek, foto Bohumil Ruprecht, 2. 9. 2005, Hvězdárna Stradouň.

Srpen patří mezi letní měsíce. 1. srpna Slunce vychází v 5 h 28 min a zapadá ve 20 h 27 min SELČ. Den trvá 14 h 59 min. 31. srpna vychází Slunce v 6 h 09 min a zapadá v 19 h 35 min. Den trvá 13 h 26 minut. V měsíci srpnu můžeme podle dlouhodobých zkušeností očekávat největší počet jasných nocí a klidný vzduch (zvláště k ránu). RNDr. Jaroslav Pícha v článku Vliv počasí na astronomická pozorování označuje srpen jako dlouhodobě nejlepší měsíc z hlediska pozorovacích podmínek.

V srpnu uvidíme na obloze převážně letní souhvězdí. Srpnové noci jsou zpočátku krátké, hvězdy začínají být vidět kolem 21 h SELČ. Za večerního soumraku svítí nad západem Arkturus, nejjasnější hvězda souhvězdí Pastýře. Nad severozápadem se rozkládá Velký vůz, který brzy klesá k severozápadnímu obzoru. Vysoko kolem zenitu se objeví hvězdy Letního trojúhelníku: Vega ze souhvězdí Lyry, severně od ní slabší Deneb ze souhvězdí Labutě a o něco dál směrem k jihu Altair ze souhvězdí Orla. Nízko nad jižním obzorem je vidět Štír s jasnou hvězdou Antares, který ale brzy zapadá a nad jižním obzorem vrcholí Střelec. Na východní polovině oblohy postupně stoupá nad obzor Pegas a Andromeda, severně od Andromedy potom Cassiopeia. Nízko na jihovýchodě můžeme spatřit souhvězdí Kozoroha tvořené slabšími hvězdami a o něco východněji od něj Vodnáře. Pokud bude jasno až k obzoru, můžeme vidět i vycházející hvězdu Fomalhaut ze souhvězdí Jižní ryby. Kolem 5. hodiny ranní, kdy se začíná rozednívat, se nad východním obzorem objeví vycházející podzimní a některá zimní souhvězdí.

Měsíc

Na počátku srpna se Měsíc po novu, který nastal 30. července, postupně objevuje nízko nad jihozápadním obzorem. Dorůstá a 6. srpna je v první čtvrti. Už před tím, 2. srpna ve 23 h je Měsíc v perigeu – nejbližším bodě své dráhy kolem Země k Zemi. 13. srpna ve 20 h 57 min SELČ je Měsíc v úplňku. Po úplňku se podmínky jeho viditelnosti začínají zlepšovat, deklinace Měsíce stoupá a denní dráha se prodlužuje. 21. 8. ve 23 h 54 min se Měsíc ocitá v poslední čtvrti (o 3 dny dříve, 18. 8. v 18 h SELČ dosáhne apogea). 29. srpna 2011 v 5 h 04 min je Měsíc v novu. Ve dnech 26., 27. a 28. srpna jsou výhodné geometrické podmínky k pozorování velmi starého Měsíce krátce před novem. 30. srpna ve 20 h je Měsíc opět v perigeu.

Planety

Večer nízko nad západním obzorem v souhvězdí Panny uvidíme Saturn, který ale brzy zapadá. Na začátku srpna můžeme vidět také Merkur nízko nad jihozápadním obzorem těsně po západu Slunce. Podmínky jeho viditelnosti jsou však velmi nepříznivé. Většinu noci kromě večera bude pozorovatelný Uran (v souhvězdí Ryb). Neptun (v souhvězdí Vodnáře) je viditelný celou noc, 23. srpna je v opozici se Sluncem. Obě planety jsou pozorovatelné větším triedrem. Hledací mapku pro Uran najdeme ve Hvězdářské ročence 2011 na str. 62, hledací mapku pro Neptun na str. 65. Na ranní obloze je pozorovatelný Jupiter v souhvězdí Berana, koncem měsíce je viditelný ve druhé polovině noci. Nízko nad jihovýchodním obzorem je ráno možné spatřit také Mars. Mars vychází před 2. hodinou ranní a dosud je daleko od Slunce i od Země. Dosahuje jasnosti pouze +1,4 mag. Venuše vychází po 5. hodině, koncem srpna po 6. hodině ráno prakticky současně se Sluncem. Díky její vysoké jasnosti by bylo možné ji spatřit za dobrý pozorovacích podmínek. Podmínky viditelnosti Venuše jsou během celého roku 2011 podprůměrné.

Komety a meteorické roje

Asi nejjasnější a nejlépe pozorovatelná kometa bude C/2009 P1 (Garradd) v oblasti letních souhvězdí. Za dobrých pozorovacích podmínek ji bude možné spatřit i větším triedrem.

Z meteorických rojů bude pozorovatelný známý roj Perseid 13. srpna, avšak jejich pozorování bude rušit Měsíc, který je 13. srpna v úplňku.

Úplný přehled komet a meteorických rojů viditelných v srpnu 2011 najdete na stránce www.kommet.cz.

Zdroj:

Astronomická ročenka 2011, vyd. SÚH Hurbanovo
RUPRECHT, Bohumil: Fotografie starého Měsíce – 2. 9. 2005, Hvězdárna Stradouň

Comments are closed.